Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op liften.startpagina.nl

veiligheidskeur liften

  • marc128

    Kam iemand mij vertellen hoe vaak liften gekeurt worden ( eens per jaar of zo?), en de regels mbt de keuringssticker die in de lift hangt. Indien bv een sticker niet meer geldig is, mag de lift dan nog gebruikt worden? En als de lift gekeurt is maar sticker ontbreekt, mag dat?

  • Hans

    In principe wordt een nieuwe lift voor het eerst gekeurdt na montage, dit noemen we de nieuwbouw of opname keuring.

    De volgende keuring is de eerste periodieke keuring die zou na een jaar moeten plaats vinden.

    De daarop volgende keuringen zijn om de 1½ jaar.

    Bij goedkeuring plakt de inspecteur een stikker in de kooi, soms ook is er ook nog wel eens twijfel over wel of niet goedkeuring dan wordt er meestal geen stikker geplakt, het kan natuurlijk ook dat iemand de stikker er uit gepulkt heeft.

    Heb je twijfels denk ik dat je het beste contact met de keurende instantie op kan nemen.

    Groetjes Hans.

  • marc128

    Hoi Hans,

    bedankt voor je reactie. Het gaat hier over 2 liften, een met een verlopen ( oktober) sticker ( periodieke keuring), en een waar de sticker er duidelijk af is gehaald. Mijn vraag is, mogen de liften nu volgens de regels wel gebruikt worden?

  • Hans

    Normaal gesproken mogen liften zonder geldig certificaat niet in bedrijf zijn, is dit wel het geval is de persoon die de liften na afkeuring toch in berdrijf laat aansprakelijk voor eventuele schade hier door (meestal is dit de liften firma waarbij de liften in onderhoud zijn).

    Maar het kan ook best dat de keuring nog gaat komen, maar gewoon te laat is.

    Hans

  • Edwin

    Hans, ben het gedeeltelijk met je eens, liften mogen niet draaien zonder geldig certificaat. Draait een lift toch zonder certificaat dan is niet de liftenfirma die het onderhoud uitvoerd aansprakelijk maar de EIGENAAR van de lift.

    En dat is meestal niet de liftenfirma. (NEN 13015, Warenwet Besluit)

  • Gezinus

    Het is zelfs zo dat wij als monteurs een lift niet eens stil mogen zetten behalve als de veiligheid van de gebruikers in het gedien is.

    En de eigenaar is ten allen tijde aansprakelijk behalve als de gebreken te wijten zijn aan slecht onderhoud.

    gr Gezinus